De dood – Vijftien deskundigen over ons levenseinde
“De dood is een bijzonder boek met interviews die tot nadenken stemmen” – De Volkskrant
“Zeer interessant boek” – NRC
Niemand vindt het lastig om te praten over geboren worden: iedereen kent waarschijnlijk de verhalen van zijn of haar eigen geboorte. De planken met zwangerschaps- en bevallingsboeken puilen ook uit. Doodgaan is andere koek. Dat is eng en leidt vaak tot veel verdriet, daarom negeren we maar liever het feit dat we allemaal een keer sterven. De meeste mensen weten er ook bijzonder weinig van af. Toch is het zinvol om bij leven stil te staan bij je sterfelijkheid. Het kan je angst wegnemen voor de dood en het kan helpen om met je toekomstige nabestaanden allerlei nuttige zaken te bespreken.
In opdracht van uitgeverij Wereldbibliotheek schreef ik dit boek over doodgaan. Het bestaat uit 15 interviews met uiteenlopende deskundigen over allerlei facetten die met doodgaan te maken hebben. Zo sprak ik met psychiater Jan Mokkenstorm over zelfmoord, met forensisch arts Wilma Duijst over hoe je lichaam na je dood onderzocht wordt, en met cardioloog Pim van Lommel over de mogelijkheid dat je nog een bewustzijn hebt na je lichamelijke dood. Het boek is te bestellen als e-book of papieren boek bij Bol.com.
Amsterdammers en hun bibliotheek
Lezen is een lichtje voor de geest! Begin vorige eeuw realiseerden bevoorrechte Amsterdammers zich hoe belangrijk de toegang tot kennis is om je te kunnen ontwikkelen. In het pre-internettijdperk richtten zij openbare leeszalen en bibliotheken op, waar de latere Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) uit voortgekomen is. De OBA bestond in 2019 honderd jaar en deze jubileumuitgave vertelt de geschiedenis van dit geweldige instituut. Ik schreef dit boek samen met Joosje Lakmaker in opdracht van de OBA. Joosje en ik hebben aan de hand van archiefonderzoek en interviews met (oud-)medewerkers mooie verhalen naar boven gehaald.
Het boek is te bestellen bij Bol.com.